خاندان میرزایی ها که در زنجان بودند
یکی از اصیل ترین خاندان سادات زنجان که روزگارانی دراز هر زنجانی ای وقتی میخواست سوگند یادنماید با نام ایشان به جدشان سوگند میخورد ، خاندان میرزایی های زنجان است.
حاج میرزا ابوالقاسم مجتهد ، میرزایی بزرگ با بیست و هفت واسطه به امام موسی کاظم میرسد ، بدین وصف : سید ابوالقاسم محمد (۲۷) بن محمد کاظم (۲۶) بن امیر محمد حسین(۲۵) بن سید محسن(۲۴) بن امیر سلیم(۲۳) بن برهالدین (۲۲) بن سیدشاهی(۲۱) بن حسن(۲۰) بن عبدالله(۱۹) بن علی(۱۸) بن سلیمان(۱۷) بن عبدالصمد احمد(۱۶) بن محمد(۱۵) بن داوود(۱۴) بن ابراهیم(۱۳) بن علی (۱۲) بن خلیل(۱۱) بن ابراهیم السمین(۱۰) … بن موسی الثانی (ابی سبحه) (۳) بن ابراهیم الاصغر(۲) بن الامام موسی الکاظم(۱)
در سلسله ابن نسب ، ابراهیم السمین (۱۰) در نزدیکی طور خورماتور در ۸۱ کیلومتری کرکوک مدفون است که قبرش مشهور است . امکا ابراهیم الاصغر (۲) در کتب مختلف محل های متفاوتی را برای دفن ایشان ذکر کرده اند ، از جمله در لاهیجان ، مقبره کنونی جلال الدین اشرف و یا در یمن و حتی در کربلا و بغداد.
درباره علت آمدن این خاندان به زنجان نوشته اند : که شاه اسماعیل صفوی در پی رسمی کردن مذهب شیعه در کشوراز مرحوم شیخعلی بن عبدالعالی کرکی ، معروف به محقق ثانی و محقق کرکی ، بارها درخواست نمود که بکشور ایران بیاید ولی محقق نمی پذیرفت تا اینکه در زمان سلطنت شاه طهماسب صفوی (۹۸۴-۹۳۰ ه.ق) تجدید مطلع شد.
محقق این بار پذیرفت و همراه با جمعی از علمای بزرگ عصر به ایران آمد از جمله برهان الدین بن سید شاهی (۲۲) بود که زنجان را به ایشان اختصاص داد. سید امیر محسن (۲۴) جد میرزایی ها و موسوی های زنجان و اصفهان از تلامیذ مرحوم ملامحمد باقر مجلسی ، صاحب بحار الانوار (متوفی۱۱۱۰ ه.ق) و از اعلام علمای عصر و فضلای دهر بوده اند.
در اواخر سلطنت شاه سلطان حسین صفوی در انقلاب افغان ها محمود افغان اموال سید محسن(۲۴) را به غارت برده و خانه و عمارتشان را بطعمه آتش میکشد . عمارت این جد مرحوم ، سالهای متمادی به همان حال باقی می ماند ، این میرزا ابوالقاسم (معروف به میرزا) آن خانه را تعمیر می نماید و خانه مذکور همچنان در ید اختلاف سید مرحوم است.
نوه سید محسن ، یعنی سیدمحمدکاظم (۲۶) فر عتبات عالیات را در پیش میگیرد و به محضر درس مرحوم آقای سیدعلی صاحب ریاض در آمده ، تااینکه به مقام اجتهاد نائل میشود و درسی و سه سالگی به تاریخ ۱۲۳۲ ه.ق در زنجان وفات می یابد که از وی دوفرزند ذکور : مرحوم سیدابوالقاسم معروف به میرزا (جدمیرزایی ها) و مرحوم سیدمحمد باقر (جدموسوی های زنجان) باقی می ماند . مزار وی در کنار پسرش واقع در مقبره میرزایی است.