روستای ویر استان زنجان (ابهر)
استان زنجان یکی از استانهایی است که روستاهای زیادی در آن قرار دارد؛بنابراین مناطق بکر و طبیعی بسیاری وجود دارد که فقط باید آنها را ببنیم.فرهنگها و سنن مختلف، غذاها، طبیعت بکر و گاها وجود مکان های تاریخی و آبشارها، غارها و …از جاذبه های دیدنی این روستاها می باشد. در این پست به معرفی روستای ویر استان زنجان واقع در شهر ابهر پرداخته ایم؛و توضیحاتی در مورد جاذبه های گردشگری،نحوه دسترسی، موقعیت، تارخچه، معیشت ساکنان، غذاها و سوغاتی های محلی ارائه شده است.
موقعیت و تاریخچه
روستای تاریخی ویر از توابع بخش سلطانیه شهرستان ابهر و در فاصله ۱۵ کیلومتری جنوب شهر سلطانیه قرارگرفته است. مردم روستای ویر مردمی خون گرم و مهربان و با قدمت تاریخی طولانی هستند. مردم این روستا به زبان آذری سخن میگویند.آثار تاریخی برجایمانده حاکی از آن است که روستای ویر، درگذشته اهمیت و موقعیت مهمی برخوردار بوده.مناظر دیدنی اطراف این منطقه شامل دو کوه میباشد. مناظر اطراف این روستا عبارتاند از کوه کنگ و کوه ساری داش (کوه سنگ زرد) که از جنوب شرقی به کوه کنگ دره و از جنوب غربی به کوه ساری داش محدود میشود؛و رودخانهای که از این روستا میگذرد.بناهای مسکونی روستای ویر در دو طرف رودخانه پدید آمده و توسعهیافتهاند.
یکی از اعجابانگیزترین غارهای قدیمی ایران، به نام غار داشکسن مشتمل بر مجموعه سه غار نسبتاً عمیق در نزدیکی این روستا قرار دارد.طول این غار ۴۰۰ متر و عرض آن ۵۰ تا ۳۰۰ متر است.بر اساس فرضیهای، مجموعه غارهای «داشکسن» به دورههای ساسانی و ایلخانی تعلق دارد.ارتفاع روستای ویر از سطح دریا حدوداً ۱۹۲۵ متر میباشد.آبوهوای روستای ویر، در فصول بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است.
الگوی معیشت و سکونت
زراعت، باغبانی و دامداری درآمد اکثر مردم این روستا محسوب میشود.رودخانه همجوار روستا، موجب توسعه باغها و مزارع پیرامون روستا شده است.گندم، جو، فرآوردههای لبنی و انواع میوه، عمدهترین محصولات تولیدی این روستا هستند.
بافت روستای ویر ازلحاظ معماری
بافت مسکونی روستای ویر، شکل خطی یا زنجیرهای دارد.جنس مصالح ساختمانی خانههای آن غالباً از خشت و گل است.سقف خانهها مسطح میباشد و بهوسیله تیرهای چوبی و اندود گل رُس پوشیده شدهاند.پیها و دیوار خانهها بهویژه خانههای قدیمی برای کنترل گرما و سرما و استحکام بنا،
ضخیم هستند.در تزیین داخل واحدهای مسکونی قدیمی از نوع گلسفید استفاده میشود.ساخت خانههای جدید با استفاده از مصالح مقاومتری انجام میگیرد.کوچههای روستا، پرپیچوخم و پرفرازونشیب است. این کوچهها فاقد عرض مساوی در طول مسیر هستند.و غالباً به رودخانه منتهی میشوند.ساختمانهای مجاور رودخانه بهصورت صخره با ساحلی رودخانه پیوند خورده و حالت پلکانی دارند.
جاذبههای گردشگری
استقرار کوهپایهای همراه با بارانهای فراوان موجبات حاصلخیزی مراتع و سرسبزی باغات را در فصول بهار و تابستان فراهم نموده است.ارتفاعات کنگ دره در دو کیلومتری جنوب شرقی، ساری داش در دو کیلومتری جنوب غربی و چشمه شاه بلاغی در نزدیکی روستا، به همراه رویش انواع گلهای خودرو و رنگارنگ در فصل بهار، چشماندازهای دلانگیزی به روستای ویر میبخشد.
عمدهترین جاذبههای تاریخی روستای ویر عبارتاند از:
غار داشکسن محوطه چهارضلعی، با طول ۴۰۰ متر و عرض ۵۰ تا ۳۰۰ متر است.در درون این محوطه، سه غار نسبتاً عمیق و در دل کوه بهطور هنرمندانه ایجاد و بر دیوارههای غار نقوشی کندهکاریشده است.دو تصویر اژدها، هر یک به طول ۵/۳ متر در مقابل یکدیگر به شکل قرینه حکشدهاند.در طرفین این نقشها، محرابهای نقش داری با طرحهای اسلیمی، گلوبوته و مقرنسهای سنگی کندهکاریشده است.
بر اساس یافتههای تاریخی، غارهای «داشکسن» در دو دوره تاریخی جداگانه مورداستفاده قرار میگرفته است:در دوره نخست، این غار نیایشگاه آیین مهرپرستی در ایران باستان و دوره ساسانی بوده است.از این دوره آثار مشخص بر جای نمانده است.دوره دوم که نقشهای اژدها، برگ مو، پیچک و طرحهای اسلیمی، یادگار آن است،به دوره ایلخانیان تعلق دارد و یادگار هنرمندان چینی است که بهفرمان اولجایتو از چین فراخوانده شده بودند.به نظر میرسد در دوره دوم، این غار بهصورت معبد بودائی و آرامگاه حکمرانان مغول درآمده است.مسجد قدیمی ویر قدمت درخور توجهی دارد، ولی تاریخ دقیق ساخت آن معلوم نیست.سنگر محمدولی خان نیز از نقاط دیدنی و معروف ویر است.
آیین و سنن و مراسم در روستای ویر
مردم این روستا باورهای فرهنگی در خصوص چگونگی برگزاری مراسم و آیینهای ملی دارند. آنان مراسم روزهای (شب) چله، چهارشنبهسوری، عید نوروز گرامی میدارند. عروسیهای مردم با شادی و موسیقی محلی عاشیقی همراه است.
صنایعدستی و سوغاتی روستای ویر
هر روستایی صنایعدستی و سوغاتیهای منحصربهفرد خود رادارند. صنایعدستی مردم روستای ویرهم عبارتاند از انواع زیراندازهای قالی، گلیم و جاجیم که با طرحهای زیبا تولید و به بازار عرضه میشود.این نوع دستبافتها به دستزنان هنرمند بافته میشوند. در صورت رسیدگی مسئولین محترم این بافتها قابل صادرات نیز میباشند.به دلیل قرار گرفتن روستای ویر در یک منطقه کوهستانی سرد موجب بافت انواع جوراب پشمی،شالگردن و کلاه شده تا نیازهای پوشش و البسه خانوادهها را فراهم کند.فرشهای بافت این روستا نقوشی ساده و زیبا دارد.
غذاهای محلی روستای ویر
از انواع غذاهای محلی روستای ویر میتوان به آبگوشت با دوغ، انواع کباب و آش اشاره کرد. حتما برای یک بار هم که شده صفر به این روستا را امتحان کنید.
چگونه به روستای ویر برویم
برای رفتن به روستای ویر باید به استان زنجان برویم. وسپس به شهر ابهر یا سلطانیه حرکت کنیم.
مسیر شماره۱(مبدا از شهر زنجان)
از شهر زنجان به سمت ابهر از جاده قدیم حرکت میکنیم. بعد ۵۱ کیلومتر به روستای سنبل آباد می رسیم.در این روستا به سمت چپ می پیچیم.بعد از طی کردن حدود ۱۰ کیلومتر به روستای ویر می رسیم.
مسیر شماره ۲ (مبدا تهران)
از تهران به سمت زنجان حرکت میکنیم. بعد از گذر از شهرهای قزوین، تاکستان و ابهر به شهر سلطانیه می رسیم.از شهر سلطانیه تا ویر حدودا ۵/۱۲ کیلومتر راه داریم تا به روستای ویر برسیم.
سایر مکانهای گردشگری شهرستان ابهر
آبشار کله خانه (کوله خانه) یکی از تماشایی ترین آبشار های استان می باشد. این آبشار در حومه شهر شهر ابهر قرار دارد. دیگر جاذبه دیدنی و تاریخی شهرستان ابهر غار داش کسن می باشد.