حاج میر بها الدین زنگانی

از مردان خیری بود که هنوز هم آثار خیر او پا برجا وزبانزد خاص و عام شهر زنگان می باشد. او به سال ۱۲۳۶ هجری قمری در شهر زنگان بدنیا آمدپدرش میر مسیحا بود پس از درگذشت پدر در تلاش برای تامین زندگی خانوادگی برآمد و دست به کسب و کار زد و به موفقیت های زبانزدی در زنجان دست یافت.

آمده است هرچه او داراتر می شد بر تقوی و پاکیش افزوده تر می شد معروف است که حاجی میر بهاء در سال مجاعه (سال قحطی ۱۲۶۶به قولی ۱۲۸۸ ه.ق) با احسانها و بخشهای خود جان بسیاری از بندگان خدا را از مرگ حتمی رهایی بخشید آن مرحوم پس از قریب ۷۶ سال عمر پر عزت و احترام و احداث آثار و ابنیه زیاد و ایجاد موقوفات فراوان از خود بجا ی گذاشته است.
موقوفات که بنام میربهاء معروفند عبارتند از :
۱- سه دانگ از قریه دگرمان دره سی
۲- تعداد سی و شش(۳۶) باب دکان واقع در میدان آهنگران بازار زنجان
۳- شش دانگ حمام واقع در راسته بازار زنگان
۴- یکباب آب انبار بزرگ واقع در خیابان امام زنجان
۵- یکباب مسجد واقع در خیابان امام زنجان
۶- شش دانگ قریه بنام سهله
۷- پل رودخانه زنجان چایی
۸- شش دانگ قنات میر بهاء در شهر زنگان
۹- پل رودخانه قزل اوزن

 

مسجد میر بها الدین زنجان(معروف به مسجد حاج تقی شریعتی) در فهرست آثار ملی قرار گرفت

یحیی رحمتی ، مدیر کل میراث فرهنگی زنجان خبر از ثبت مسجد میربها الدین در فهرست آثار ملی داد.

یحیی رحمتی گفت: مسجد میربها الدین یکی از مساجد دوره قاجار زنجان است که به سبک و شیوه مساجد با شبستان ستوندار ساخته شده است. مسجد در ضلع جنوبی خیابان امام زنجان و در ۱۳۰ متری غرب سبزه میدان و ۱۴۰متری شمال بازار تاریخی شهر واقع است.

وی ادامه داد: این مسجد یکی از چندین مسجد دوره قاجاریه زنجان است که با طرح و نقشه مساجد قاجاری شهر ساخته شده و به دلیل نقشه خاص بدون صحن آن و نیز به جهت شهرت مسجد در برگزاری مراسم ایام محرم یکی از مساجد مهم شهر زنجان محسوب میشود.

رحمتی در خصوص وجه تسمیه این مسجد گفت: بانی مسجد شخصی به نام میربهاالدین از روحانیون پر نفوذ و خیر زنجان در دوره قاجار بوده و این مسجد به نام بانی آن میربها الدین نامگذاری شده است. میربها الدین علاوه بر مسجد مذکور، بانی چند بنای عام المنفعه دیگر از جمله پل معروف میر بها بر روی رودخانه زنجان چای نیز میباشد.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردششگری زنجان افزود: به دلیل آنکه در دهه‌های اخیر یکی از اعضای هیئت امنای اصلی مسجد مرحوم حاج تقی شریعتی بوده، این مسجد به مسجد آقا تقی نیز معروف است. ایشان بعنوان یکی از برگزارکنندگان اصلی مجالس تعزیه در ایام محرم در شهر زنجان شهرت داشتند.

به گفته وی، از تاریخ ثبت، این اثر تحت حفاظت و نظارت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است و هر گونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود برابر مواد ۵۵۸ تا ۵۶۹ از کتاب پنجم قانون مجازات های اسلامی، تعزیرات و مجازات های بازدارنده جرم محسوب شده و مرتکب مشمول مجازات های قانونی خواهد شد.

 

مسجد حاج میر بها الدین زنجان(معروف به مسجد حاج تقی شریعتی)
مسجد حاج میر بها الدین زنجان(معروف به مسجد حاج تقی شریعتی)
مسجد حاج میر بها الدین زنجان(معروف به مسجد حاج تقی شریعتی)
مسجد حاج میر بها الدین زنجان(معروف به مسجد حاج تقی شریعتی)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا