روستای درسجین استان زنجان (ابهر)
تاریخ و معماری اصیل ایرانی را بهتر از هرجایی میتوان در مکانهای تاریخی جستجو کرد. روستاهای تاریخی و قدیمی یکی از این مکانها است. البته هر روستایی این قابلیت را ندارد. بلکه روستاهایی که اصالت معماری ایرانی و فرهنگ اصیل ایرانی را در دل خود به همراه دارند. یکی از این روستاها در استان زنجان و حومه شهرستان ابهر واقعشده است. روستایی به نام درسجین. روستایی با قدمت پیش از اسلام؛ و در حقیقت یک روستای ایرانیالاصل. در این پست اطلاعاتی در مورد روستای درسجین ارائه خواهیم داد. اطلاعاتی در مورد آشنایی با روستا، امکانات رفاهی و ارتباطی و اسکان، تاریخچه، گویش و فرهنگ، لباس و پوشش، آبوهوا، سوغاتی، محلههای روستا،، محصولات کشاورزی روستای تاریخی درسجین هست.
توضیحی مختصر در مورد روستای تاریخی درسجین
ابهر یکی از شهرستانهای استان زنجان میباشد.ابهر سرزمینی کهن، آرام و سرسبز در دامنه کوههای ملا داغی و کوههایی که از سمت شمال آن را احاطه کرده است.روستای تاریخی درسجین یکی از روستاهای شهرستان ابهر به شمار میرود.طبق سرشماری سال ۱۳۹۰، تعداد ۱۵۰ خانوار با جمعیتی معادل ۴۷۳ نفر گزارششده است.اکثر بناهای این روستا بهصورت کاهگلی ساختهشده است.سنگهای ازاره نیز برای مقاومسازی و تزئینات بر روی دیوارهای بناها به چشم میخورد.با ورود به کوچههای پر پیچوخم و باصفا آرامشی خاص و بینظیر برای بازدیدکنندگان به همراه دارد.علل الخصوص دیدن درختانی که از پشت دیوارهای کاهگلی برافراشته شدهاند و خودنمایی میکنند. و سایه خود را همانند چتری بر روی معابر گسترانیدهاند.گلدانهای روی طاقچهها و دیوارهای بناهای قدیمی شادابی و لطافت را در ذهن هر بیننده تداعی میکند.و بوی زندگی و نو شدن از آنها ساطع میشود.
با قدم زدن روی سنگفرش معابر و عبور از کوچهها میتوان توأمان از موهبتهای طبیعی و دستساز بشر لذت برد.تاریخچه روستای درسجین.همانطور که قبلاً اشاره شد تاریخچه احداث این روستا بهپیش از اسلام بازمیگردد.تاریخ بنای این شهر بدون شک به هزارههای قبل میلاد میرسد.بنا به نظر برخی مورخین ساخت و احداث این روستا را به کیخسرو پور سیاوش و داراب کیانی و بعضی به شاپور ذوالاکتاف نسبت میدهند.ازاینرو میتوان با قاطعیت گفت روستای تاریخی درسجین یکی از تاریخیترین و قدیمیترین روستاهای ایران است.
آبوهوای روستای درسجین
روستای تاریخی درسجین در یک منطقه آب و هوایی کوهستانی واقعشده است.به همین دلیل دارای آبوهوای خنک میباشد.از سایر دلایل خنک بودن آبوهوای این منطقه وجود چشمه، رودخانه و منابع زیرزمینی آب شیرین است.به همین دلیل دارای تابستانهای خنک و پاییز و زمستان سرد و بهاری معتدل میباشد.
گویش و فرهنگ مردم روستای درسجین
این روستا در یک منطقه ترکنشین واقعشده است.اگر به هر فردی آدرس این روستا را بدهیم ناخودآگاه خواهد گفت گویش اهالی این روستا ترکی است.اما برخلاف تصور و با توجه به قدمت بالای این روستا گویش محلی بختیاری با ویژگیهای خاصی رواج دارد.فرهنگ این روستا نمونهای از قوم بختیاری شیراز است.که به دلیل قرار گرفتن در یک منطقه جغرافیایی دیگر این فرهنگ و رسوم با روستاهای اطراف خود آمیختهشده است.
محلههای روستای درسجین
روستای تاریخی درسجین متشکل از محلههای مختلفی است. در این قسمت اسامی برخی از این محلهها که اهالی روستا از قدیم نامگذاری کردهاند نوشتهشده است. ۱- محله پایین ۲- محله بالا ۳-درقالا ۴-پشت قالا ۵- گول (به ترکی یعنی محل تجمع آب) ۶- میدان.
وجود محلههای مختلف، میدانهایی که محلههای مختلف را از یکدیگر جدا کرده و مکانی برای تجمع و تعامل مردم است. و خانههایی که پنجره ایوان آنها رو به میدان باز میشود. نشان از قدمت معماری در این روستای تاریخی دارد. پس از گذر از محلههای پرپیچوخم میتوان روی پیر نشین ها (سکوهایی کنار در ورودی خانهها) و نیمکتهای میدان نشست و نفسی تازه کرد. و به تماشای بناهای قدیمی اطراف میدان پرداخت و به صدای روحنواز آبهای روان گوش داد. در ضمن اهالی روستا اسم برخی از کوچه و خیابان را برحسب موقعیت نشانه و یا شاخصی مثل میدان قلعه یا به نام کسی که در آن محل معروف بوده صدا میکنند.
لباس و پوشش اهالی روستای تاریخی درسجین
پوشاک مردم در شهرها و حتی بخشهای مرکزی به لحاظ سرعت انتشار تحولات، ازنظر پوشش دستخوش تغییر قرارگرفتهاند. درنتیجه پوشاک رایج در شهرها دارای تنوع تاریخی نیست و رنگ و بوی بومی خود را ازدستداده. اما در برخی روستاهای واقع در شهرستانهای تابعه استان ساکنان ازلحاظ پوشش کمتر دچار تحول شدهاند. ازجمله این روستاها میتوان به روستای چپر در دهستان چایپاره بالا، روستای وننق در دهستان تهم. روستای تاریخی درسجین و باغدره در ابهر و روستای قره قوش در شهرستان خدابنده اشاره کرد.
لباس و پوشش مردها
مردهای این روستا معمولاً چند نمونه کلاه ازجمله نمدی، نخی. دوردار، شاپوری و نقابداربرای آفتاب و از کفشهای شب رو لاستیکی و پلاستیکی و چرمی استفاده میکنند. چکمه و پوتین نیز در زمستان از اهمیت بالایی برخوردار است. لباسهای این مردم کتشلوار، لباسهای کوتاه و بلند محلی، پیراهن، شلوار سیدها، عَبا و لباسهای بلند و مخصوص است. که در حال حاضر کمتر استفاده میشود.
لباس و پوشش زنان روستا
در قدیم زنان این روستا روسریهای محلی بلندی داشتند که مثل چالمه و چارق کردی از چند متر پارچه رنگی یا سیاه و غیره استفاده میشد. و مدلهایی هم به آن میدادند و بعضیها هم روسری کاموایی پارچهای استفاده میکردند. لباسهای مخملی قرمز، دامن چیندار هزار ترک از دیگر لباسهای محلی این روستا درگذشته محسوب میشد و اغلب زنها چادربهسر میکردند. استفاده از مهرههای درشت و کوچک برای گردنبندهای بلند، گوشواره و دستبند بهجای طلا و نقره در میان این مردم رونق داشت. و گاها نیز پولهای سکهای را سوراخ کرده و داخل نخی انداخته و دور گردن میانداختند. حتی از دانههای گلهای طبیعی برای گردن بند بچهها استفاده میشد و چند روزی روحیه بچه عوضشده و شادیآفرین بود.
خانه ارغوان روستای درسجین
خانههای روستا برای اقامت در درسجین آمادهشدهاند. یکی از این خانهها «خانه ارغوان» با دیوارهای کاهگلی کرمرنگ و نردههای آبی در دوطبقه میزبان حضور هر گردشگری است. در ورودی چوبی است و به حیاطی باز میشود پر از حس یک آشنایی ساده اما صمیمی. بوی چای روی آتش زغالی در حیاط خانه ارغوان ناخودآگاه به سمت خودش میکشاندت. روی تخت چوبی که مینشینی، نگاهت به معماری خانه روشن میشود؛ ساده، ساده، ساده اما پر از زندگی…بعد از پذیرایی با چای به استراحتگاه راهنمایی میشوی. اتاق کوچکی که برق دارد و هنوز با تیرکهای چوبی پابرجاست. همهچیز مرتب چیده شده و خوشسلیقه.
بازسازی روستای تاریخی درسجین
فرهنگ غنی و چشماندازهای طبیعی روستای تاریخی درسجین فرصتی را برای بومگردی و گردشگری در این مکان تاریخی فراهم کرده. بهسازی این روستا شرایط مناسبی را برای بازدید مسافران نوروزی فراهم کرده در ضمن مکانی بهعنوان خانه گردشگر نیز آمادهسازی شده است. درمجموع محیط این مکان تاریخی و گردشگری را باید از نزدیک دید و از آن لذت برد. به گفته مدیرکل بنیاد مسکن استان ساماندهی و احیای بافت باارزش روستایی در روستای درسجین در قالب طرح ملی مصوب شده بود. و اجرایی شد که این کار مقدمهای شده است تا جشنوارههایی همچون جشنواره انگور نیز در این روستای هدف گردشگری برگزار شود.
سوغاتی روستای درسجین
جاجیم و فرش از صنایعدستی هنرمندانه اهالی روستای تاریخی درسجین به شمار میرود. از هنرهای دستی دیگر اهالی روستا نباید غافل شد، دستبندهایی چوبی که با سکهای فلزی تزئین شدهاند. و زینت گردن و دستان زنان درسجین، هستند، کوچک اما ماندگارند.
محصولات کشاورزی روستای تاریخی درسجین
وجود منابع آبی باعث حاصلخیزی این منطقه شده است. به همین دلیل این روستا ازلحاظ کشاورزی دارای تنوع محصولات باغی و زراعی است. از محصولات مهم باغی میتوان به بادام، گردو، انگور، سیب اشاره کرد.به دلیل وجود انگور شیره انگور هم یکی از سوغاتی های این روستا به شمار می رود. محصولات زراعی این روستا گندم و جو میباشد که گندم بهصورت دیم کشت می شود. تره های بهاری معطر و خوشمزه نیز یکی از محصولات و سوغاتی های این روستا به شمار می رود.
امکانات رفاهی و ارتباطی روستای تاریخی درسجین
بیمارستان:
نزدیکترین مرکز درمانی به این روستا بیمارستان امدادی ابهر است. این بیمارستان حدوداً در ۱۷ کیلومتری روستای درسجین قرارگرفته است؛ که با وسیله نقلیه حدوداً ۲۰ دقیقه میتوان به این بیمارستان دسترسی داشته باشیم.
مرکز خرید خوراکی:
در این روستا مغازههای کوچکی برای عرضه محصولات خوراکی وجود دارد. اما اجناس این مغازهها از تنوع کمتری برخوردار است. اگر احتمال میدهید که به خوراکی خاصی نیاز داشته باشید بهتر است از مرکز شهر یا محل اقامت خود تهیه بفرمایید.
آنتن دهی موبایل:
این روستا بهطور کامل تحت پوشش شبکههای اپراتورهای همراه اول و ایرانسل میباشد.
محل اسکان و اقامت:
خانههایی بهصورت اجارهای در اختیار گردشگران قرار داده میشود. یکی از همین خانهها خانه ارغوان میباشد. که در این پست به معرفی این خانه پرداختهایم.
روستای تاریخی درسجین روستایی بدون مانع برای گردشگران معلول:
طبق اظهارات مدیرکل بهزیستی استان زنجان روستای تاریخی درسجین بهعنوان اولین روستای بدون مانع برای تردد معلولین و سالمندان میباشد. که ۹۵ درصد برای معلولین تجهیز و مناسبسازی شده است.
بهترین زمان سفر به روستای تاریخی درسجین
بهترین زمان پیشنهادی برای سفر به روستای تاریخی درسجین نوروز است. آبوهوای مناسب و استقرار گروههای و راهنمای گردشگران دلیل این موضوع است. اما به دلیل وجود امکانات اسکان در هر فصلی میتوان به این روستا سفر کرد.
چگونه به روستای تاریخی درسجین برویم
برای اینکه به روستای درسجین برویم ابتدا میبایست به استان زنجان سفر کنیم. سپس به شهرستان ابهر برویم. این روستا در فاصله ۱۵ کیلومتری شهر ابهر قرار دارد.
سایر مکانهای گردشگری شهرستان ابهر
آبشار کله خانه (کوله خانه) یکی از تماشاییترین آبشارهای استان میباشد. این آبشار در حومه شهر ابهر قرار دارد. دیگر جاذبه دیدنی و تاریخی شهرستان ابهر غار داش کسن میباشد. غار داش کسن و روستای زیبای ویر از سایر مناطق دیدنی این شهر میباشد.