سرای کلبعلی
کاروانسرای حاج کربلایی در سمت شمالی راسته بازار بالا، روبروی سرای شامی قرار گرفته و این سرا دارای ۴ درب ورودی است. ورودی شرقی که در حال حاضر به خیابان سعدی جنوبی مشرف است در گذشته مختص ورود و خروج چهار پایان و احشام همراه با کاروانیان و تجار بوده و سه ورودی دیگر نیز سرا را با مجموعه بازار مرتبط می سازند.
پیشینه تاریخی این بنا را می توان با مجموعه تاریخی بازار منطبق نمود. لذا، سرای کلبعلی را می توان در ردیف بناهای قاجار طبقه بندی نمود. کلمه کلبعلی در اصل « کربلایی علی » که به خاطر کثرت سرعت استعمال به «کلبعلی» تبدیل شده است این بنا به تقدیر از مرحوم حاجی کربلایی علی و حاجی یوسف که از بانیان و مالکان این سرا بوده اند به این نام معروف شده است.
این سرا دارای یک حیاط مرکزی بوده و در گرداگرد آن جهت مقابله با شرایط اقلیمی گرما و سرما، رواق ها و دالان های مختلف ساخته شده است که موجب می شود تجار این سرا در فصل تابستان از هوای خنک و در فصل زمستان از هوای گرم بهره مند شوند. در واقع این سرا را می توان، یکی از فنی ترین سراها در مجموعه بازار دانست که از بعد اقلیمی، کارکردهای مناسبی را از خود بروز می دهد و کمترین اتلاف حرارتی رو در فصلهای زمستان و تابستان دارد و این مزیت به خاطر طراحی ویژه معماری این سرا است.
خرید و فروش غلات و حبوبات کاربری تجاری این سرا می باشد که از گذشته نا کنون نیز حفظ شده است.
آدرس: خیابان امام، خیابان فردوسی، بازار تاریخی زنجان (بازار بالا)