غذاهای زنجان ؛ طعمی کمنظیر در میان غذاهای محلی
ترکیب خوراکیها و عطری که فضای خانه را پر میکند، فوت کوزهگری غذاها و خلق طعمهای جدید همه و همه جان تازه به روح آدم میدهد. انگار عطر و طعمها توی بینی آدم میپیچند وبعد از آن هر چه روح را خراش دادهاست برای دقایقی فراموش میشود. غذاهای محلی هر شهر، مانند امضایی برای آن شهر است. مانند صنایع دستی، لباسها و سنتهایی که شناسنامه آن هستند. حالا فکر کنید این عطر و طعم جادویی، بو و مزه غذاهای زنجان و امضای خاص این شهر باشد.
شهری که غذاهای بینظیرش آنقدر متنوع و خوشطعماند که نمیشود بدون امتحان آنها از شهر گذشت. غذاهای زنجان علاوهبر طعم فوقالعاده و ترکیبهای جذابشان، هر کدام منبعی پر انرژی برای تقویت بنیه بدن و یا داروخانهای طبیعی برای دفع بیماریها هستند. غذاهای زنجان با اسمهایی که جلبتوجه میکنند و آدم را به هوس خوردن میاندازند، از خوشمزهترین غذاهای محلی کشوراند که در بین گردشگران و مسافران این شهر محبوبیت زیادی دارند. اگر به زنجان بروید و غذاهای سنتی این شهر را امتحان نکنید، قطعا پشیمان به شهرتان برمیگردید! پس اگر دوست دارید با غذاهای بیتظیر این شهر آشنا شوید و در اولین فرصت آنها را نوشجان کنید، با زنجان۰۲۴ به آشپزخانه عطر و طعمهای زنجانی بیایید:
جغور بغور؛ طعمی جدید با عطر ریحان
جغور بغور (یا جیغیر بیغیر) از لذیذترین و معروفترین غذاهای زنجان است. این غذای پرطرفدار از ترکیب بینظیر جگر سفید، جگر سیاه، دل و قلوه گوسفند تهیه میشود. برای طبخ جغور بغور ابتدا پیازهای خلالی شده را سرخ و بعد از طلایی شدن جگر سفید را به آن اضافه میکنند. داخل غذا مقداری آب میریزند و اجازه میدهند تا خوب پخته شود. بعد هم جگر سیاه و دل و قلوه را با ادویه اضافه میکنند و آخر سر هم سیبزمینیها را داخل غذا میریزند. اگر جغور بغور را با چند قطره لیموترش و یا برگ ریحان معطر نوش جان کنید، یک طعم فراموش نشدنی را تجربه خواهید کرد.
این غذا بسیار مقوی و برای بازگرداندن قوای از دست رفته بدن مفید است. هر چه زودتر به زنجان سفر کنید و این غذای محلی فوقالعاده را بچشید.
خورش آلوچه با مرغ؛ پادشاه غذاهای زنجان
خورش آلوچه با مرغ ، یکی از اصیلترین غذاهای زنجان به شمار میرود که طعم بینظیرش را مدیون آلوهای محلی و خوشطعم آن است. اگر طرفدار طعمهای لطیف و شیرین هستید و از طعم آلوی محلی خوشتان میآید، قطعا یکی از طرفداران پروپاقرص خورش آلوچه با مرغ زنجان خواهید شد. مواد اصلی این غذای پرطرفدار زنجانی را مرغ، آلوی برغای، هویج، پیازداغ،رب و ادویه تشکیل میدهد. بعد از نیمپز شدن مرغها با پیاز و ادویه، آلوی خیس خورده و سرخ شده را با یک لیوان آب میپزند. هویجها را هم در روغن تفت میدهند و سپس همه مواد را به علاوه مرغها با هم مخلوط میکنند و تا جا افتادن خورش صبر میکنند.
خورش آلوچه با مرغ ، از آن دسته غذاهای زنجان است که طعم آن همیشه زیر زبانتان خواهد ماند. اگر به شهر زنجان سفر کردید، حتما یک بار این غذای خوش طعم و رنگ را نوش جان کنید.
پیازو؛ همراه شبهای سرد زمستان
پیازو از قدیمیترین غذاهای زنجان است که پخت آن فوت کوزهگری مادربزرگها را نیاز دارد. این غذای مقوی و خوشمزه، در گذشته بیشتر در وعده شام آماده میشد و گرمای غذا در شبهای سرد زمستان، حس خوبی را منتقل میکرد. مواد تشکیلدهنده این غذا زیاد و پر و پیمان است. اگر بخواهیم مواد اولیه پیازو را نام ببریم، باید به پیاز خرد شده، گردو، ماده خاصی به نام تورتا که عصاره روغن حیوانیست، ادویه، گوشت چرخ کرده، گوجه فرنگی خرد شده، رب گوجه فرنگی، عدس، لپه، برگه زردآلو، آلوچه و سیب زمینی اشاره کنیم.
روش پخت این غذا ساده است اما هر کسی نمی تواند پیازو را به خوشمزگی دستپخت اهالی زنجان درست کند. این غذای بسیار مقوی و خوشطعم را در شهر زنجان امتحان کنید و مطمئن باشید از انتخابتان پشیمان نخواهید شد.
بوغدا آشی؛ داروخانه غذاهای زنجان
بوغدا آشی از جمله محبوبترین و خوشطعمترین غذاهای زنجان در گروه آشها است. در زبان ترکی بوغدا به معنی گندم است و بوغدا آشی یعنی آش گندم! سبزی این آش فوقالعاده، اسفناج است که با خاصیت فراوان، کلسیم و ویتامینهای A,E,B برای سلامتی شما ضروری است. اسفناج برای درمان یبوست نیز مفید است و به کسانی که با این مشکل رو به رو هستند، پیشنهاد میشود بوغدا آشی را در رژیم غذاییشان جای دهند.
در این غذا موادی همچون اسفناج، حبوبات، گندم، پیاز، روغن و ادویه و آرد وجود دارد. اگر از علاقهمندان به انواع آشها هستید، پیشنهاد ما به شما بوغدا آشی زنجان است.
آش ترش؛ پرطرفدار و خوشرنگ
آش ترش بهترین گزینه در میان غذاهای زنجان و برای کسانی است که طعم ترش یا ملس را میپسندند. این آش بسیار خوشمزه از ترکیب حبوبات، سیبزمینی، هویج، آلوی ریز، برگه زردآلو، لبو، رشته آشی، جو پرک، سیر و سرکه درست میشود. لبو رنگ آش را بینظیر میکند و آلو و برگه زردآلو، طعم خوبی را به آن میبخشند. بیشتر کسانیکه طرفدار طعم ترش در این آش هستند، به آن سرکه اضافه میکنند و کسانی که طعمهای ملس را بیشتر میپسندند، ترکیبی از سرکه و شکر را به آب اضافه میکنند.
این آش را باید در خود زنجان نوش جان کنید تا طعم واقعی آن را حس کنید. حالا فکرش را بکنید زمستان هم باشد. چه ترکیب دلنشینی!
آش شیر؛ دوست استخوانها
آش شیر نام یکی دیگر از غذاهای زنجان است که طعم و رنگ بینظیرش، هوش از سر گردشگران و مسافران این شهر میبرد. آش شیر از طبخ حبوبات و سپس ترکیب آنها با شیر درست میشود. بعد از آماده شدن بنمایه اصلی، مقدار فراوانی کشمش و گردو به آن اضافه میکنند. این آش فوقالعاده با مخلوط شیر و کشمش و گردو طعم بینظیری پیدا میکند و برای افرادی که بدنشان کلسیم کمی دارد، بسیار مفید است.
آش شیر در میان غذاهای زنجان ، زبانزد است و امکان ندارد مسافری به زنجان بیاید و سراغ آش شیر را نگیرد!
شش انداز؛ پیشدرآمد نوروز
شش انداز غذایی مقوی با خاصیت بسیار زیاد است. این غذا از جمله غذاهای زنجان است که ریشه در یک فرهنگ و سنت قدیمی دارد. شش انداز بیشتر در شب چهارشنبه سوری طبخ میشود و اهالی زنجان، شادی و دورهم بودن این شب را همراه با شش انداز ، به نوروز وصل میکنند. اگر علاقهمندید تا محتویات این غذای محلی را بدانید باید بگوییم که این غذا از ترکیب خرما، گردو، کشمش و پیازداغ و اضافه شدن تخممرغهایی که از قبل خوب هم خوردهاند پخته میشود. آنهایی که طعم شیرین دوست دارند، روی شش انداز مقداری شیره انگور میریزند.
این ترکیب رویایی از طعمها را جز زنجان در هیچ کجای دیگر نمیتوانید پیدا کنید!
کله جوش؛ عطر گرم غذا در روزهای سرد زمستانی
کله جوش در بسیاری از شهرهای ایران با روشی خاص طبخ میشود. شاید تا به حال در جاهای مختلف کله جوش را امتحان کرده باشید اما باید بدانید اگر این ترکیب مقوی در لیست غذاهای زنجان آمدهاست، با اضافه شدن گوشت و قارچ به آن طعم فوق العادهای پیدا کردهاست. در کله جوش زنجانی، گوشت و قارچ، پیاز و سبزیجات معطر و نخود و عدس با آب، همراه یکدیگر میپزند. پس از آن تخم مرغهایی که با ماست یا کشک مخلوط شدهاند به ترکیب پیشین اضافه میشود.
این غذا را میتوانید با نان نوش جان کنید و اگر در روزهای سرد زمستان آن را بخورید، ترکیب دلانگیری برایتان خواهد ساخت.
کشک بادمجان؛ محبوب دلها
کشک بادمجان از آن غذاهای پرمخاطبی است که شاید کمتر کسی پیدا شود و بگوید این غذا را دوست ندارد. اما کشک بادمجان زنجان با بقیه کشک بادمجانهایی که تا به حال خوردهاید فرق دارد. این غذای خوش طعم زنجانی را به این صورت تهیه میکنند: ابتدا بادمجانهای سرخ شده را همراه با کشک له میکنند. بعد از آن گوشت چرخکرده، سیر و پیاز، که همگی را پیش از این سرخ کردهاند روی بادمجانها میریزند تا سطح آن را بپوشاند. برای اینکه عطر و طعم این غذا تکمیل و روی آن تزیین شود، از مقداری نعناع داغ و گردو استفاده میکنند. کشک بادمجان از جمله غذاهای زنجان است که ارزش غذایی بالایی دارد و منبع مهم و مفیدی برای تغذیه است.
اگر تا به حال این غذای خوش طعم زنجانی را امتحان نکردهاید، الان بهترین فرصت است.
علم سلات؛ صبحانه کامل
علم سلات یکی از قدیمیترین و مقویترین غذاهای زنجان است که علاوهبر ترکیب فوقالعاده و طعم بینظیرش، ارزش غذایی بالایی دارد. این غذای سنتی و کهن بیشتر در شهرستان ابهر استان زنجان طبخ میشود و در گذشته به عنوان صبحانهای مقوی در روزهای سرد زمستان نوش جان میشدهاست. علم سلات از گوشت، گندم، نخود، لوبیا، عدس، هویج، چغندر، فلفل، سیب زمینی، روغن، زردچوبه، زردآلو و آلوچه تشکیل می شود. بعد از پختن همه این مواد با هم، آن را درون خمرهای سفالی میریزند و در خمره را با خمیر میپوشانند. سپس آن را درون تنور میپزند و علم سلات آماده خوردن میشود.
علم سلات یک وعده غذایی کامل است که خصوصا به عنوان صبحانه، میتواند انرژی زیادی را در بدن ذخیره کند. این روزها این غذا را به ندرت طبخ میکنند، اما اگر میهمان زنجان بودید، حتما آن را نوش جان کنید.
غذاهای زنجان با عطر و طعم و خاصیت فراوانشان، میتوانند جایگزین بسیار خوبی برای غذاهای آماده یا فستفودها باشند.
شما از میان غذاهای زنجان کدام یک را بیشتر دوست دارید؟ آیا تا به حال این غذاها را نوش جان کردهاید؟ تجربیاتتان را درباره غذاهای این شهر با ما به اشتراک بگذارید.