مسجد سید فتح الله زنجان
به شهر زنجان خوش آمدید. مسجد سید فتح الله زنجان یکی از مساجد ساخته شده نزدیک بازار زنجان می باشد. در شعاع ۲ کیلومتری بازار بزرگ زنجان حدودا ۱۵ مسجد قدیمی وجود دارد. قدم زدن بازار زنجان و حال وهوای محیطی قدیمی و تاریخی آرامش خاصی را به انسان القا می کند. بی شک این بازار همانند سایر بازارهای تاریخی کشور بناهای قدیمی دیگری نیز جای داده اند.این بناها در حقیقت برای رفاه حال مردم آن زمان ساخته شده اند. این اماکن شامل حمام ها، مساجدو … می باشند.مساجد داخل بازار و اطراف آن یکی از این موارد می باشد. مسجد سید فتح الله زنجان همانند اکثر بناها و اماکن بازار شامل معماری زمان قاجار می باشد. مسجد سید فتح اله در فهرست آثار ملی قرار گرفته است. در این پست سعی شده تا توضیحاتی در مورد نوع معماری مسجد، محل قرار گیری ارائه شود.
آدرس آسان مسجد سید فتح الله زنجان
مسجد سید فتح الله زنجان نیز در کوچه پس کوچه های منتهی به بازار زنجان قرار دارد. برای تماشای این مسجد می بایست از چهارراه انقلاب زنجان به سمت سبزه میدان برویم. تقریبا ۸۰۰ متر پایین تر از چهارراه انقلاب نرسیده به درب اصلی مسجد جامع زنجان (مسجد سید).و بازار زنجان به سمت سبزه میدان در سمت چپ ما کوچه ای با همین نام یعنی (کوچه سید فتح الله) قرار دارد. وارد این کوچه می شویم. پایین دست کوچه مسجد سید فتح الله زنجان قرار گرفته است. این منطقه از بافت های شهری قدیمی زنجان به شمار می رود.حدودا ۱۰ قدم با درب پشتی مسجد جامع زنجان (مسجد سید) فاصله دارد.
توضیحی در مورد نوع معماری مسجد سید فتح الله زنجان
مسجد سید فتح الله زنجان از نوع مساجد چهلستونی یا شبستانی می باشد.که پیش طاق مسجد با رسمی بندی زیبا بر سطحی از کاشیکاری دوره قاجار و با طرح های معقلی به صورت فضایی سرپوشیده و نیمه بازی مانند ایوان می ماند.که در جلوی درگاه ورودی طراحی و ساخته شده است. و فضای مسجد را از فضای معبر عمومی به شکل زیبایی متمایز ساخته است.و منتهی به بخش هشتی بنا که با همین شیوه تزئین شده است می گردد.
میان سرا و هشتضلعی مسجد سید فتح الله زنجان
میان سرای مسجد سید فتحالله زنجان هشتضلعی است.که شبستانهای مردانه و زنانه را در ضلع شمالی در خود جایداده است. شبستان اصلی که طاق و تویزه آن بر روی ستونهای نسبتاً قطور و کوتاه استوار گردیده است.دارای محراب کاشیکاری و زیبا با طرحهای هندسی و رنگهای رایج دوره قاجار است.بر پیشانی آن تاریخ ۱۲۹۰ ه. ق نشان میدهد که این بنا بایستی در اواسط دوره قاجار ساختهشده باشد.